Кошик
1132 відгуків
Відправлення від 300 грн, самовивіз від 50.

Правила стерилізації лабораторного посуду та інструментів

Стерилізація лабораторного посуду та інструментів.

Стерилізація — це знищення в матеріалах, продуктах, рідинах, на поверхнях посуду і обладнання всіх видів мікроорганізмів та їх спор.

Стерилізація посуду та інструментів не тільки дозволяє збільшити точність дослідів, але і знижує ризик для здоров'я працівників.

Підготовка і стерилізація посуду:

Промиту посуд просушують і готують до стерилізації. У верхню частину піпеток вставляють ватні тампони, колби і пробірки закривають ватними пробками. Для того, щоб пробки не вискакували, їх закривають паперовими серветками або фольгою.

Піпетки стерилізують або окремо, або по кілька штук. Якщо піпетку стерилізують окремо, то її загортають по спіралі в довгі смужки паперу, починаючи з вузької частини. Найчастіше стерилізують кілька піпеток (не більше 10 в одній упаковці). Для цього піпетки поміщають у спеціальний металевий пенал або загортають у термостійку (наприклад, микалентную) папір.

Аналогічно поодиноким пипеткам обгортають шпателі, використовуючи папір більшої ширини.

Чашки Петрі загортають у микалентную папір по 4-5 штук.

У мікробіологічній лабораторії використовують різні види стерилізації:

- стерилізація кип'ятінням;

- стерилізація сухим жаром;

- стерилізація парою під тиском;

- стерилізація текучою парою (дробова стерилізація);

- механічна стерилізація.

Прожарювання на вогні — надійний метод стерилізації бактеріологічних петель, металевих і скляних предметів. Однак застосовується обмежено через їх псування.

Стерилізація сухим жаром або гарячим повітрям проводиться в сушильних шафах або печах Пастера при температурі 150200°С протягом 1-1,5 год після досягнення заданої температури. Цим методом стерилізують лабораторний посуд, інструменти, мінеральні масла, вазелін. Рідини і гуму сухим жаром стерилізувати не можна. Предмети, що підлягають стерилізації, загортають у папір або закладають у металеві пенали для запобігання подальшого забруднення. Необхідно пам'ятати, що при температурі вище 170°С починається обвуглювання паперу, вати, марлі, а при більш низькій температурі не відбувається загибелі спір. Після закінчення стерилізації дверцят шафи не відкривають до повного охолодження, так як перепад внутрішньої і зовнішньої температури може викликати розтріскування скляного посуду.

Стерилізація кип'ятінням протягом 30 хв вбиває вегетативні форми мікробів. Спори багатьох бактерій при цьому зберігаються, витримуючи кип'ятіння протягом кількох годин. Для знищення вірусів — збудників хвороби Боткіна необхідно кип'ятіння протягом 45-60 хв. Кип'ятінню у спеціальних стерилізаторах піддають шприци, хірургічні інструменти, голки, гумові трубки. Для підвищення точки кипіння і усунення жорсткості води додають 2% гідрокарбонату натрію.

Стерилизацию насиченою парою під тиском проводять в парових стерилізаторах (автоклавах). Цей метод є найбільш надійним і швидким методом стерилізації. Знепліднювання досягається впливом пари, температура якого під тиском вище, ніж температура кипіння води при тиску 0,5 атм 112°С, при 1 атм. 121 °С , при 1,5 атм 127°С і при 2 атм 134°С.

Стерилізація текучою парою проводиться в апараті Коха або в автоклаві при не завинченной кришці і відкритому випускному крані. На дно апарату Коха наливають воду і нагрівають до 100°С. Утворюється пара рухається вгору через закладений матеріал і стерилізує його. Так як одноразове дію парів води не вбиває спори, застосовують дробову стерилізацію — 3 дні підряд по 30 хв. Суперечки, не загиблі при першому прогріванні, проростають до наступного дня у вегетативні форми гинуть при другому і третьому прогрівання.

Слід пам'ятати, що персонал, який здійснює стерилізацію за допомогою спеціальних печей, автоклавів, апаратів для вироблення текучого пара, повинен попередньо проходити спеціальний інструктаж.

https://my.prom.ua/cms/product/edit/843319242

https://my.prom.ua/cms/product/edit/843321767

https://my.prom.ua/cms/product/edit/843296449

https://my.prom.ua/cms/product/edit/873682390

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner