Кошик
1132 відгуків
Відправлення від 300 грн, самовивіз від 50.

Бензойна кислота (Е210) і її застосування

Бензойна кислота має умовне позначення Е210 і зобов'язана своїм найменуванням бензойної смоли, з якої була вперше виділена близько п'яти століть тому.

Вона є природним з'єднанням. Міститься в журавлині, чорниці, брусниці, малині, корі вишневого дерева. У зв'язаному вигляді зустрічається в меді. Цікаво, що бензойна кислота утворюється в процесі мікробного розкладання N – бензоилглицина в молочних ферментованих продуктах (кефірі, ряжанці, йогурті, кисляку).

Застосування

Бензойна кислота проявляє протимікробну, протигрибкову дії: препятствует розмноженню бактерій маслянокислого бродіння, дріжджів, пригнічує активність ферментів хвороботворних клітин. Завдяки антисептичним властивостям вона використовується в харчовій промисловості як природний консервант (Е210) при виготовленні продуктів харчування, напоїв.

Антисептичні, антибактеріальні здібності бензойної кислоти використовують у фармакологічній промисловості для виробництва протигрибкових препаратів, мазей від корости. А спеціальні ванночки для стоп з застосуванням органічного з'єднання позбавляють від надмірної пітливості, грибка ніг. Крім цього, бензойну кислоту додають в сиропи від кашлю, оскільки вона має відхаркувальну властивість і розріджує мокротиння.

Як консервує речовини її використовують у косметиці для збереження корисних властивостей і продовження терміну придатності кремів, лосьйонів, бальзамів. Завдяки сильним відбілюючим властивостями, з'єднання входить до складу масок, дія яких спрямована на звільнення особи від веснянок, нерівностей на шкірі, пігментних плям.
 

Вплив на організм

Останнім часом з'являється багато статей, в яких наводяться різні дані про страшну шкоду цього продукту. Це сильно не відповідає дійсності.

При попаданні в організм бензойна кислота реагує з білковими молекулами, перетворюючись на N – бензоилглицин (гиппуровую кислоту). Після трансформації з'єднання виводиться з сечею. Даний процес «навантажує» видільну системи людини, тому, щоб уникнути нанесення шкоди здоров'ю, законодавством кожної держави встановлена допустима норма застосування кислоти при виготовленні продуктів харчування. Сьогодні дозволяється використовувати до п'яти міліграмів речовини на кілограм готової продукції. Перевищення допустимого показника переслідується законом і накладає заборону на продаж таких виробів.

Любителям кішок слід пам'ятати, що для ваших вихованців бензойна кислота і її солі вкрай небезпечні самі по собі, навіть у мізерних кількостях. Тому перш ніж пропонувати своїй кішці який-небудь продукт зі свого столу, переконайтеся, що в його складі немає такого консерванту. Взагалі це одна з багатьох причин, чому не варто годувати домашніх улюбленців «людськими» консервними продуктами.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner