Кошик
1319 відгуків
Відправлення від 300 грн, самовивіз від 50.

Визначення жирності молочних продуктів бутирометром

Бутирометр (жиромера) — простий прилад для визначення кількості жиру в молочних продуктах. Прилад визначає ваговий вміст жиру і призначений для оперативного і простого аналізу.

Сучасні бутирометры - компактні, зручні, дозволяють отримувати результат оперативно і досить точно. Прилад являє собою скляну трубку, широку з одного кінця і вузьку — з іншого, запаяну тільки з одного боку. Широка частина трубки відкрита, з горловиною під пробку. Сучасні бутирометры кислотні, тобто для визначення вмісту жиру використовується концентрована сірчана кислота. Даний метод має назву метод Гербера.

Процедура визначення жирності за методом Гербера.

Метод заснований на руйнуванні білків досліджуваного продукту концентрованої сірчаної кислотою і розчиненні жиру в изоамиловом спирті.

- У молочний бутирометр піпеткою поміщається 11,00 г молока (або 10,75 мл). Якщо при зважуванні сталося змочування горлечка, рекомендується осушити його фільтрувальним папером.

- У бутирометр дозатором обережно по стінці заливається 10 мл сірчаної кислоти, не змочуючи горлечко бутирометра і бажано не допускаючи змішування кислоти з молоком. Потім заливається 1мл ізоамілового спирту.

Слід зазначити вимоги до використовуваних реактивів. Необхідна щільність сірчаної кислоти відповідає 90-91% кислоті по масі. Слід уникати більш високої або низької концентрації. Сильна кислота при 65пробуде реагувати з ізоаміловим спиртом, викликаючи його дегідратацію з утворенням олефінів, які спотворюють результати. Слабка кислота зменшує ефект окислення.

Щільність ізоамілового спирту при 20оС повинна становити 0,811+ 0,003 г/мл Спирт не повинен містити речовин, що впливають на результати аналізу. - Бутирометр закривають спеціальною пробкою і добре струшують до повного розчинення білків молока. - На водяній бані прогріти бутирометр протягом 5 хв при температурі 650С. - Бутирометр поміщають в центрифугу, і при швидкості обертання 1000об/хв центрифугують 5 хв. - Повторно поміщають зразок у водяну баню. Після п'ятихвилинної витримки проводять відлік жиру по шкалі бутирометра. При відліку жиромера тримається вертикально, межа жиру повинна знаходитися на рівні очей. Движением пробки устанавливают нижнюю границу столбика на нулевом или на целом делении шкалы жиромера. От него отсчитывается число делений до нижней точки мениска столбика жира с точностью до наименьшего деления шкалы жиромера. Граница раздела жира и кислоты должна быть резкой, а столбик жира прозрачным. При наличии грязного «кольца» бурого или темно-желтого цвета, различных примесей в столбике жира или размытой нижней границы измерение проводится повторно. Аналіз якості молока проводиться в захисних окулярах, рукавичках і одязі виконаної з кислотостійкого матеріалу. Реактиви та обладнання перевірені і відповідають характеристикам, заявленим в методиці. Не намагайтеся визначати вміст жиру в молоці в домашніх умовах — міцна сірчана кислота дуже небезпечна!
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner