Різновиди барвників та їх застосування
Області застосування барвників досить різноманітні; ними забарвлюють волокна, хутра, шкіру, деревину, папір, деякі харчові продукти, анодований алюміній, мікроскопічні препарати, полімерні матеріали, мила, воски, типографські друковані склади, чорнила та друкарські пасти, стрічки для друкарських машин. Барвники використовуються також в светокопировании, фотографуванні та виготовленні пігментів, а в хімічній лабораторії - в якості різноманітних індикаторів.
Барвники за своїм походженням поділяються на природні (натуральні) і синтетичні, які діляться на органічні і неорганічні (мінеральні). Використання харчових барвників регламентується ГОСТ, інструкціями та іншими технічними документами.
Барвники можуть бути жиро - і водорозчинними, а також пігментами - нерозчинними в воді, ні в жирі.
Сучасні технології дозволяють отримувати як натуральні, так і синтетичні препарати барвників із заданими властивостями і стандартним вмістом основного барвника, що забезпечує їх вибіркове застосування у виробництві широкого спектру харчових продуктів.
Для підфарбовування харчових продуктів можна використовувати окремі барвники або їх комбіновані варіанти, що складаються з декількох барвників.
Основу натуральних барвників, як правило, складають пігменти рослин. Фарбування відбувається за рахунок каротиноїдів, флавоноїдів, бетанина, рибофлавіну, хлорофілу і т. д. натуральні барвники не володіють токсичністю, однак для більшості з них встановлені допустимі добові дози (ДСД).
Активно розвиваються дослідження по створенню засобів - барвників рослинного походження. Перспективним вважають використання продуктів моря. У нашій країні дозволено червоний барвник, отриманий з кріля, основу якого складають каротиноїди. Він використовується для фарбування рибних виробів і штучної ікри.
Синтетичні барвники в харчовій технології застосовуються як у вигляді індивідуальних продуктів і сполук із вмістом основного продукту не нижче 70-85 %, так і в суміші один з одним, і розбавлені наповнювачами (кухонна сіль, глюкоза, сахароза, крохмаль, харчові жири і т. д.), що спрощує їх використання. Для фарбування харчових продуктів використовують головним чином водні розчини харчових барвників. Порошкоподібні барвники застосовують зазвичай лише в сухих напівфабрикатах (концентрати напоїв, сухих сумішей або кексів, желе тощо).- • Універсальний помічник • Правильні дозування та застосування • Обробка бджіл «Тимолом» - переваги та мінуси препарату
- Осушувачі. Види. Простий спосіб сушіння хлориду кальцію