Лабораторія на зерновому елеваторі
Слабка лабораторія на зерновому елеваторі – це явний програш у конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії є найголовнішим документом, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на ціну зерна в контрактах на постачання. Якщо лаборант помилково надав зерну неправильний клас, підприємство втрачає без перебільшення мільйони.
Функції виробничо-технологічної лабораторії
Найголовніше завдання лабораторії - проаналізувати різні характеристики зерна та присвоїти йому клас. У випадку пшениці присвоюється клас від 1 до 6, де класи 1-3 використовуються для приготування борошна і посилення слабких класів пшениці (4 і 5), а 6 клас призначений для комбікормів.
Співробітник лабораторії не тільки проводить дослідження зерна, а й бере безпосередню участь у прийомі, переміщенні та відвантаженні зерна, контролює ряд параметрів при сушінні, вентиляції та зберіганні зернових культур. Усі спостереження лаборанта фіксуються у відповідній формі.
При прийомі зерна на зберігання лаборант перевіряє документи щодо якості продукту. Якщо дані в документі на зерно не збігаються з результатами аналізу лабораторії, фахівець оформлює рекламаційний акт. Лаборант відбирає проби для аналізів, відправляє зерно на зберігання та оформляє відповідні документи.
Аналізи зерна проводяться згідно з нормами чинного законодавства або за критеріями, заданими у контракті на постачання. Зазвичай додаткові критерії з метою оцінки прописуються у контрактах експорту продукції.
У ході зберігання зерна лаборанти аналізують його за багатьма критеріями:
- органолептичним показникам (кольору та запаху);
- масової частки білка, вологи, клейковини, якості сирої клейковини;
- числу падіння;
- склоподібності;
- наявності домішок, у тому числі бур'янових;
- дефектів та інших показників.
Оформлення результатів аналізів фіксується співробітником лабораторії у журналі за формою № 3ХС-49.
Вимоги щодо якості зерна залежить від потреб замовника — для продовольчих чи непродовольчих цілей. Зерно для експорту зазвичай оцінюється за нормами ЄС або стандартами USDA — Міністерства сільського господарства США. Культури для обороту всередині країни аналізуються за українським законодавством – ГОСТ чи ДСТУ.
Отримати консультацію спеціаліста з укомплектації лабораторії ви можете, зателефонувавши нам за телефоном: +380 (50) 343 02 44
- • Універсальний помічник • Правильні дозування та застосування • Обробка бджіл «Тимолом» - переваги та мінуси препарату
- Осушувачі. Види. Простий спосіб сушіння хлориду кальцію