Кошик
1171 відгук
Відправлення від 300 грн, самовивіз від 50.

Лабораторія на зерновому елеваторі

Слабка лабораторія на зерновому елеваторі – це явний програш у конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії є найголовнішим документом, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на ціну зерна в контрактах на постачання. Якщо лаборант помилково надав зерну неправильний клас, підприємство втрачає без перебільшення мільйони.

Функції виробничо-технологічної лабораторії

Найголовніше завдання лабораторії - проаналізувати різні характеристики зерна та присвоїти йому клас. У випадку пшениці присвоюється клас від 1 до 6, де класи 1-3 використовуються для приготування борошна і посилення слабких класів пшениці (4 і 5), а 6 клас призначений для комбікормів.

Співробітник лабораторії не тільки проводить дослідження зерна, а й бере безпосередню участь у прийомі, переміщенні та відвантаженні зерна, контролює ряд параметрів при сушінні, вентиляції та зберіганні зернових культур. Усі спостереження лаборанта фіксуються у відповідній формі.

При прийомі зерна на зберігання лаборант перевіряє документи щодо якості продукту. Якщо дані в документі на зерно не збігаються з результатами аналізу лабораторії, фахівець оформлює рекламаційний акт. Лаборант відбирає проби для аналізів, відправляє зерно на зберігання та оформляє відповідні документи.

Аналізи зерна проводяться згідно з нормами чинного законодавства або за критеріями, заданими у контракті на постачання. Зазвичай додаткові критерії з метою оцінки прописуються у контрактах експорту продукції.

У ході зберігання зерна лаборанти аналізують його за багатьма критеріями:

  • органолептичним показникам (кольору та запаху);
  • масової частки білка, вологи, клейковини, якості сирої клейковини;
  • числу падіння;
  • склоподібності;
  • наявності домішок, у тому числі бур'янових;
  • дефектів та інших показників.

Оформлення результатів аналізів фіксується співробітником лабораторії у журналі за формою № 3ХС-49.

Вимоги щодо якості зерна залежить від потреб замовника — для продовольчих чи непродовольчих цілей. Зерно для експорту зазвичай оцінюється за нормами ЄС або стандартами USDA — Міністерства сільського господарства США. Культури для обороту всередині країни аналізуються за українським законодавством – ГОСТ чи ДСТУ.

Отримати консультацію спеціаліста з укомплектації лабораторії ви можете, зателефонувавши нам за телефоном: +380 (50) 343 02 44

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner