НОВИНКА! ІК-аналізатори зернових і маслини IAS-5100 і IAS-3120
Інфрачервона спектроскопія є одним з найсучасніших методів аналізу якості харчових продуктів, зерна та харчових продуктів. Завдяки ІК-спектроскопії можна отримати точну інформацію про склад органічних речовин та їх будову. Цей метод використовується для аналізу молочних і м’ясних продуктів, зерна та харчових продуктів на жир, білок, вологість та ін, а також для контролю технологічних процесів, пов’язаних з виготовленням пива та інших алкогольних напоїв.
ПРО МЕТОДЕ
Аналізом є зв’язок між інфрачервоним спектром поглинання та складом зразка. Геолокація полос у спектрі поглинання несе інформацію про якісний склад зразків, а інтенсивність полос — про вміст відповідного компонента.
Калібрування — це попереднє визначення залежності між показником пропуску і концентрацією компонента або властивістю зразка. Для того, щоб провести калібрування, необхідно зареєструвати калібрувальну модель, яка поєднує вміст визначеного компонента з результатом спектрального аналізу і дозволяє по спектру поглинати кількість зацікавленого компонента.
Під час аналізу прилад порівнює інфрачервоний спектр аналізуваної речовини з бібліотекою даних і видає результат менш ніж за хвилину. Нині вчені вивчають інфрачервоні спектри понад 20 000 сполук, що полегшує практичне проведення аналізу.
Зазвичай метод IK-спектроскопії використовують як додаткового методу аналізу продуктів після хроматокографії. Однак інфрачервона спектроскопія може бути корисною тоді, коли обстеження потрібно проводити швидко або в польових умовах, завдяки чому його точність залишається високою, оскільки інфрачервоний спектр речовини є одним з найоднозначніших фізичних властивостей, які більш точно характеризує речовина, ніж температура плавлення, переломлення або густина.
ІНФРАКРАСНІ АНАЛІЗАТОРИ: СТОИМІСТЬ І ЖУПАМІСТЬ
ІК-аналізатор - досить дорогий прилад, вартість якого залежить від кількості калібрування. Але така висока вартість повністю виправдовує себе, тому що окупує себе вже після 1500-1700 аналізів.
НЕДОСТАТКИ ІК-АНАЛІЗА
До основних переваг ІК-спектроскопії можна віднести:
1) Зменшує час аналізу. Результат дослідження готовий за кілька секунд, а не за кілька годин, як при хімічному аналізі;
2) Заощадження ресурсів. Для роботи не потрібні дорогі витратні матеріали та реагенти.
3) менш жорсткі вимоги до персоналу, який може і не мати високої кваліфікації, оскільки аналіз проводиться натисканням декількох кнопок;
4) Одночасний аналіз декількох параметрів;
5) можливість оновлення градієнтів. Калібрування можна оновлювати відповідно до потреб.
До недоліків цього методу належать:
1) Підвищена вартість аналізу.
2) Для додаткового аналізу їжі слід ретельно проаналізувати певні види продуктів, щоб отримати кювету або оновити калібрування.
На ринку представлені аналізатори різного виробництва. Нещодавно на ринку з'явилася новачка від виробника Китаю IAS- це бюджетна лінія з максимальною точністю, невеликими габаритами і зручностями у користуванні. У своїй країні виробник оприлюднив понад 100 державних установ саме цими моделями, що говорить про чудове співвідношення "цена-кацтво".
- Любі клієнти!