Хімія кави
Багато хто з нас не уявляють свого ранку без ароматної підбадьорливої чашечки кави. Це напій настільки вплівся в наше життя, що багатьох можна навіть назвати «кофеголиками»!
Таке дію на наш організм виробляє каву завдяки своєму складного хімічного складу.
Кавове зерно містить в собі багато органічних сполук, алкалоїдів, кислот, жири, мінеральні солі, воду і клітковину. Звичайно, самої знаменитої складовою є кофеїн — алкалоїд, який, насправді, виділяється кавовими деревами для боротьби з шкідливими комахами. Для людини ж кофеїн є свого роду стимулятором, який возбуждает нервову систему, обостряет і усиливает діяльність органів чуття. По-хімічно кофеїн — це 1,3,7-триметил-ксантин, він є дуже схожим по структурі з аденозиноми — речовиною, яка виробляє наш організм, коли мозок втомився. Кофеїн з легкістю долає блоки, які встановлює наш мозок і бударажит наш організм. Вміст кофеїну коливається в залежності від сорту кави і досягає близько 2%.
Але не тільки практичний ефект притягує людей до кавового напою. Неймоверный аромат свіжозвареної кави рідко кого залишить байдужим. За появу аромата і смака обжареного кавового зерна відповідає такий алкаклоид, як тригонелін. У процесі смаження він розпадається і виділяється нікотинова кислота, яка відіграє важливу роль у біохімічних процесах в організме і є одним з вітамінів групи В. При обсмажуванні зерен в них зменшується вміст води з 11 до 3%, відбувається карамелізація цукру, від чого кава набуває свій колір. Благодаря проосвіта складного речовини під назвою кафеоль кава набуває свій специфічний аромат. Що цікаво висока температура ніяк не впливає на вміст кофеїну, а якщо врахувати, що кавове зерно зменшується розмір при обсмажування, то його зміст навіть збільшується. Присутність таких сполук, як таніни придають кавовому напою присмак гіркоти.
Кава також дуже багатий на органічні кислоти, що позитивно впливає на травні процеси в нашому організмі. Тільки в каві в значній кількості зустрічається хлорогенова кислота. Серед інших можна зазначити лимонну, яблучну, уксусную, мурашину, кавову.
Приблизно 50% від ваги кавового зерна становлять вуглеводи, проне відповідають за освіту кавової пінки. Найголовніший з вуглеводів — сахароза. Її зміст набагато вище в зеленому кавовому зерні, в процесі смаження сахароза легко розпадається, і утворюються вищезазначені кислоти. Саме кислотність кавових зерен визначає якість кави. Арабіка містить у собі більше засвоюваних кислот і є більш благородним зерном, включаючи в себе більше ароматних нот.
Присутність білків в кава може коливатися кількісно. На це впливають деякі фактори: умови вирощування і зберігання, ступінь зрілості та вид обробки кавового зерна. Реакція, яка виникає між білками і вуглеводами в момент температурної обробки, іменована реакцією Майяра, призводить до карамелізації зерен і їх потемніння, освітинію цілого букета ароматичних сполук.
Якщо говорити про корисність, то тут все залежить від споживаної дози в день. Якщо пити каву «в міру», то він навіть є корисним. Він стимулює організм до активності, покращуючи швидкість і ясність мислення. Однак пити кава при хронічній втомі, коли організм перебуває на межі виснаження, є шкідливим, так як наші клітини починають працювати собі на шкоду, та надмірна витрата енергії тільки погіршить ситуацію. Корисне засвоєння кави відбувається тільки, якщо організм відпочив і має запас сил.
Також кава «під сигаретку», якими грішать дуже багато кавомани, насправді є дуже небезпечним. Це божевільна навантаження на серцево-судинну систему, так як при одночасній дії нікотину і кофеїну судини значно звужуються, і зменшується еластичність аорти. Гіпертонікам таке з'єднання абсолютно протипоказано, оскільки збільшується ризик виникнення інсульту та інфаркту. З алкоголем також кави краще не вживати. Кофеїн блокує опір мозку, і алкоголь безперешкодно потрапляє в нього.
Однак у вживанні кави є і хороше. Так, систематичне вживання напою знижує ймовірність виникнення раку печінки і цукрового діабету. І взагалі, з якогось боку, можна розглядати кави, як лікарський засіб. Для профілактики захворювання тим же діабет пропонується вживати досить великі дози кави — 6 чашок напою! І, як будь-який лікарський засіб, кави може призвести до звикання. Тому рекомендується не зловживати напоєм, а пити його в задоволення після ситного обіду і в приємній компанії.
- • Універсальний помічник • Правильні дозування та застосування • Обробка бджіл «Тимолом» - переваги та мінуси препарату
- Осушувачі. Види. Простий спосіб сушіння хлориду кальцію